Zelfstandig? Zo spaar je best voor je pensioen
Dat voor zelfstandigen het wettelijk pensioen ‘gene vette’ is en niet volstaat om later je levensstandaard te behouden, is een open deur intrappen. De overheid weet dat ook en voorziet voor zelfstandigen verschillende mogelijkheden om fiscaal voordelig een aanvullend pensioen op te bouwen.
Vrij Aanvullend Pensioen (VAPZ) is er voor elke zelfstandige
Een zelfstandige kan via 3 formules sparen voor een aanvullend pensioen. 3 formules, waarvan je er meestal 2 tegelijk kunt gebruiken. Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is voor iedereen met het sociaal statuut van zelfstandige mogelijk, en is vaak de eerste keuze. Wat de tweede formule wordt, hangt ervan af of je als zelfstandige in een vennootschap werkt, of niet.
Werk je in een vennootschap of niet? IPT of POZ?
Ben je bedrijfsleider (zaakvoerder, bestuurder, ...) van een vennootschap, dan kan het pensioenplan gefinancierd worden door de vennootschap, die aan jou een Individuele PensioenToezegging (IPT) doet. Werk je zonder vennootschap, dan kan je zelf premies betalen voor een zogenaamde 'Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen' (POZ).
VAPZ is de voordeligste formule
We zeiden het al, VAPZ is waarschijnlijk de eerste keuze. Dat komt door de vele fiscale voordelen die deze formule biedt. Hierdoor wordt VAPZ beschouwd als een absolute must voor zelfstandigen.
Want als je spaart binnen een VAPZ betaal je geen premietaksen, je kunt de premies aftrekken als beroepskost (concreet voordeel tot 50 % + gemeentebelasting van de premie) en je bespaart op sociale bijdragen. Bij de uitbetaling kun je ook nog eens rekenen op een zeer gunstige eindbelasting via het systeem van de 'fictieve rente'.
Nadeel van de formule is dat de maximale premies beperkt zijn, tot een spaarpremie van iets meer dan 3.400 EUR per jaar. Daarmee bouw je al aan een behoorlijk kapitaal tegen je pensioen, maar waarschijnlijk niet voldoende om die verrekte pensioenkloof te dichten.
Alleen een VAPZ volstaat niet, je hebt meer nodig
Als je naast een VAPZ ook spaart in een van de andere formules, kom je al een heel eind. Zowel bij de IPT als bij de POZ geldt de 80 %-regel om te bepalen hoeveel je maximaal mag sparen met fiscaal voordeel. Hetgeen je mag betalen is relatief beperkt, in functie van je inkomen. De premies die je betaalt, leveren je fiscaal voordeel op zolang het aanvullende pensioenkapitaal dat je ermee opbouwt, samen met je wettelijk pensioen, niet meer is dan 80 % van je inkomsten.
IPT voor zelfstandige bedrijfsleiders
Hét grote voordeel van de IPT is dat de financiering van het pensioenplan door de vennootschap gebeurt. De keuze om een deel van de verloning in een pensioenplan te betalen is fiscaal voordelig, voor zowel vennootschap als bedrijfsleider. Ook aan het einde van de rit is de fiscaliteit gunstig. Je betaalt 'maar' een belasting van 16,5 %. Of zelfs 10 %, als je actief blijft tot de pensioenleeftijd of een volledige carrière kan voorleggen.
POZ voor zelfstandigen zonder vennootschap
De POZ is bestemd voor zelfstandigen zonder vennootschap. De premies moet je dus privé ophoesten. Het globale fiscale plaatje van de POZ is fiscaal voordelig, maar in tegenstelling tot het VAPZ zijn er wel premietaksen (4,4 %), en is het voordeel beperkt tot een belastingvermindering van 30 %. De eindbelasting ligt vast op 10 %.
De POZ is voor de zelfstandige dus duidelijk niet de eerste keuze - dat is het VAPZ - maar zal zelfs ná andere formules komen. Elke zelfstandige zonder vennootschap kan zich de vraag stellen of de POZ voordeliger is dan andere spaarformules die iedereen, zelfstandige of niet, ter beschikking heeft: Pensioen- en Langetermijnsparen.
Pensioensparen en Langetermijnsparen zijn fiscaal aantrekkelijker dan POZ voor zelfstandige zonder vennootschap
Zowel Pensioensparen als Langetermijnsparen kennen een gunstige fiscaliteit en zijn dus aantrekkelijkere keuzes om te sparen dan de POZ.
- Geen of lagere premietaks
- Minder belasting
- Geen RIZIV- en solidariteitsafhoudingen.
POZ is 4e keuze voor wie nog ruimte heeft om meer te sparen
Ook al is het fiscale plaatje voor POZ minder gunstig dan bij de andere 3 regimes, het is een interessante 4e mogelijkheid. Enerzijds om extra pensioenkapitaal op te bouwen, mogelijk meer dan in de andere regimes. Anderzijds om een bijkomend fiscaal voordeel te doen van 30 % belastingvermindering op de bijdrage. Vooral zal de POZ toelaten aan de betere verdiener om zonder maximale plafonds maar in functie van het inkomen, een kapitaal op te bouwen dat de pensioenkloof helpt te dichten.
Zelfstandigen die de financiële mogelijkheid hebben, kunnen dan ook maar beter alle door de overheid voorziene systemen cumuleren
- Een eerste budget kan best besteed worden aan het VAPZ
- en Pensioensparen.
- Als er geen hypothecaire lening in de fiscale weg staat, kan er tot 2.390 EUR besteed worden aan Langetermijnsparen.
- Dan komt de POZ in beeld.
Bron: Gonna.be