Hoe Beleggen in tijden van (geopolitieke) instabiliteit?
De beurzen zijn 2022 zeer bewogen begonnen. Er heerst veel volatiliteit, dagen van stijgingen en dalingen volgen elkaar op. Inflatie haalt recordcijfers, prijzen voor energie, olie en ook in onze dagelijkse consumptiegoederen stijgen mee.
Daarenboven is er ook nog eens de geopolitieke vrede die verstoord wordt tussen Rusland en Oekraine. Rentevoeten zijn aan het stijgen, maar deze op uw spaarrekeningen stijgen niet mee. Zijn er nog opportoniteiten, en wat dient u te doen op het vlak van uw Beleggingen?
Geopolitieke onrust
Beursdalingen om geopolitieke redenen zijn doorgaans niet van lange duur
Historisch gezien hebben geopolitieke crisissen geen blijvende impact gehad op de beurzen. Voor de Amerikaanse markt waren de aandelenverkopen als gevolg van de geopolitieke gebeurtenissen gemiddeld van korte duur, met een duur van ongeveer drie weken om een dieptepunt te bereiken en nog eens drie weken om zich te herstellen.Markten hebben nu eenmaal de gewoonte om na een negatieve geopolitieke schok snel te herstellen als het ergste achter de rug is.
Hieronder een overzicht van een resem geopolitieke evenementen en de duurtijd tot de beurzen zich hersteld hebben.
Hieronder een historisch verloop van de wereldeconomie en geopolitieke gebeurtenissen. Hieruit kunnen we een stijgend verloop zien doorheen de tijd, desondanks tijdelijke gebeurtenissen.
Inflatie
Inflatie misschien nog niet op haar hoogtepunt?
De markten zijn erg bezorgd over de inflatie. Het laatste nieuws stelt bovendien niet gerust: de producentenprijzen in de VS overschreden de verwachtingen en de prijs voor een vat Brent-olie tikt recordprijzen aan door de spanningen in Oekraïne.
De abnormaal hoge gas- en olieprijzen zijn nauw verbonden met de geopolitieke spanningen. De daaruit voortvloeiende energiecrisis verhoogt de andere inflatoire druk.
Dit komt dan weer door Covid veroorzaakte leveringsproblemen, maar ook de appetijt van de consumenten voor goederen in een tijd waarin ze hun geld niet aan diensten konden uitgeven.
Ondanks alles blijven inflatieverwachtingen op lange termijn laag
De swapmarkt geeft aan dat de verwachte inflatie voor de periode van vijf jaar die over vijf jaar begint zelfs licht is gedaald, tot 2,35% in de Verenigde Staten en 1,73% in de eurozone. Dus niet ver van de doelstelling van 2% van beider centrale banken.
De NBB projecteert het volgende: "De inflatie loopt op onder impuls van de stijgende energieprijzen en tweederonde-effecten maar bereikt een piek in 2022 en valt daarna fors terug. Een langdurige loon-prijsspiraal wordt niet verwacht."
Negatieve reële rente en reële activa
Hierbij mogen we niet vergeten dat de reële rente momenteel in veel gevallen meer dan -5% is. Dit betekent dat spaargeld en cash blijven ontwaarden tegen een ongezien tempo. Dit cijfer zal na de aanpassingen van de centrale banken mogelijk wat afnemen, maar nog steeds negatief blijven. Met andere woorden: de rente zal wat oplopen en de inflatie (hopelijk) wat onder controle komen. Maar we zullen nog een hele tijd in een wereld negatieve reële rentes blijven leven. Dat is de enige haalbare mogelijkheid om de schuldenberg beheersbaar te houden die tijdens de achtereenvolgende crisissen is opgebouwd.
Wat te doen als belegger?
Bij Adviesbureau Stroo en partners gaan we voor een duurzame vermogensbouw, voor elk type belegger en kijken we met een visie op lange termijn.
Enkele belangrijke kernpunten
- De bedrijfswinsten zijn sterk en de bedrijven zitten op een berg cash om te investeren en te gebruiken om hun dividenden en hun inkoopprogramma’s van aandelen te verhogen.
- Hetzelfde geldt voor de beleggers. Er staat nog gigantisch veel geld langs de zijlijn dat naar de markt zal komen op zoek naar rendement.
- Cash is en blijft op iets langere termijn immers bijzonder onaantrekkelijk.
Do's
- Spreiding, spreiding, spreiding: Een goed gespreide belegging is het belangrijkste! Dit houd verschillende interpreteringen in.
- Spreiding in tijd: In onrustige tijden, raden wij aan om uw belegging te spreiden over meerdere maanden. Zo spreid u uw risico, en worden tijdelijke stevige schokken op de beurs opgevangen door gespreide instapmomenten.
- Spreiding in activaklassen: Het principe, leg niet al uw eieren in 1 mand. Als bank-en verzekeringsagent, hebben wij toegang tot een heel divers aanbod aan verschillende kwalitatieve fondsen. Bestaande uit groei-en waarde effecten, die verschillende thema's dekken. Zo hebben wij het voordeel om in beiden uw belegging en ook het risico te spreiden.
- Geografische spreiding: Zorg er zeker voor dat u niet geconcentreerd bent in 1 bepaalde regio of land. Een goede portefeuille dekt wereldwijde regio's en zorgt dus voor een goede globale spreiding.
- Horizon: Blijf steeds uw beleggingshorizon hanteren. We gaan voor een duurzame vermogensgroei op lange termijn, waarbij een beleggingshorizon van 5-8 jaar wordt aangeraden.
Dont's
- Paniek: Paniek en emotie is een slechte raadgever in het beleggen. Blijf steeds uw beleggingshorizon hanteren en een goede spreiding!
- Het perfecte instapmoment: En de markt timen is en blijft moeilijk. Want om dit succesvol doen moeten twee timing momenten optimaal zijn. Eerst het moment van uitstap. Maar nog moeilijker, het moment om terug in te stappen. Een gespreide instap blijft de best bewezen aanpak.
Time in de market beats timing the market: Diverse studies hebben aangetoond dat personen die reeds belegd blijven in de markten betere rendementen scoorden dan diegene die het perfecte moment probeerden te timen. - Onnodige risico's nemen: Afwijken van uw risicoprofiel door een 'een gokje te wagen' is een no-go. Niet iedereen heeft dezelfde risicotolerantie, en de gevolgen kunnen hiervan groot zijn.
Wij opteren voor een duurzame vermogensgroei en diversificatie met voldoende risicospreiding afhankelijk van uw individueel profiel.