Update: nog steeds te hoge inflatie
Ondertussen hebben we er allemaal al van gehoord: ‘torenhoge inflatie.’ Het is een fenomeen dat de wereldwijde economie teistert. De algemene prijzen stijgen, waardoor de koopkracht daalt. Natuurlijk indexeren de lonen, maar de inflatie is momenteel zodanig hoog dat dit niet alles dekt. Bijkomend de hoge indexering is natuurlijk de hoge kost voor de bedrijven, wat men ook zeker niet mag onderschatten.
In een normale economie proberen we steeds een inflatie te behalen die schommelt rond de 2%, zoals u kan zien op de grafiek was dit het geval van 2016 – 06/2019. Echter hebben we nu een inflatie van maar liefst 12,27%.
De grafiek die u hier kunt zien is de inflatiecurve van België vanaf 02/2007. Allereerst kunt u duidelijk de invloed van de bankencrisis zien van 2007 tot 2009. Hierna hebben we een relatief stabiele curve gehad tot 2015, maar dit is zeer snel herstelt. In 2021 is de inflatie omhoog geschoten en deze is ondertussen nog steeds niet tegengehouden.
Eén van de vragen die nu opkomt is wat heeft dit voor gevolgen, wij zetten ze nog even voor u op een rijtje:
- Daling van de koopkracht van de bevolking
- Stijging van de rente
- Kans dat een munt in waarde daalt
- Allerlei prijswijzigingen
Als u nog verder advies wilt over hoe u best handelt met de huidige economie, dan kunt u altijd terecht bij Adviesbureau Stroo&Partners voor een persoonlijke advies op maat, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..